Selecteer provincie

Logopedie Zuid-Holland

Een logopedist behandelt problemen op het gebied van mondelinge en schriftelijke communicatie. Het werkgebied van de logopedist omvat kort samengevat alles wat te maken heeft met het beschrijven en produceren van gesproken en geschreven taal. Denk dan bijvoorbeeld aan diverse problemen op het gebied van gehoor, taal, stem en adem. Daarnaast biedt de logopedist hulp bij eet- en drinkproblemen, zowel bij kinderen als volwassenen. Door een goede motivatie bij het uitvoeren van de logopedie oefeningen kunnen veel problemen opgelost of in ieder geval verminderd worden.

Stottertherapie Zuid-Holland

Het behoeft geen nadere uitleg dat stotteren een aandoening is die een enorme impact heeft op het leven van degene die stottert. Vaak worden mensen er enorm onzeker van, waardoor ook sociale problemen ontstaan. Stotteraars gaan voor hun lastige situaties liever mijden, waardoor het risico ontstaat dat zij in een sociaal isolement raken. Stotteren ontwikkelt zich meestal al in de vroege kindertijd. Vaak is het wel of niet gaan stotteren erfelijk bepaald. Belangrijk om te weten is dat de kans op volledig herstel het grootst is bij kinderen tot 7 jaar. Het is dus van groot belang dat het stotteren tijdig opgemerkt en behandeld wordt. Vanaf 8 jaar wordt de kans om volledig van het stotteren af te komen steeds kleiner. De mogelijkheid voor jongeren en volwassenen om door het volgen van stottertherapie stottervrij te raken is er nog wel, maar is zeer zeldzaam. Wel kan stottertherapie voor deze doelgroep zorgen voor een verbetering.

Logopedie bij Dyslexie

Zoals gezegd biedt een logopedist niet alleen hulp bij problemen met de verbale communicatie, maar ook bij schriftelijke communicatie. Een veelvoorkomend probleem op dit gebied is dyslexie. Dyslexie is een specifieke, hardnekkige lees-en spellingsstoornis, die vaak erfelijk bepaald is. Iemand met dyslexie heeft moeite om spraakklanken en letters goed te benoemen, waardoor deze verkeerd uitgesproken en/of geschreven worden. Zo draaien mensen met dyslexie bijvoorbeeld vaak letters om. Spelling is voor hen een dagelijkse worsteling. Bovendien loopt een kind het risico om achter te raken op school, doordat het de leerstof niet goed op kan nemen. Sommige logopedisten hebben zich gespecialiseerd in dyslexie. Deze dyslexiespecialisten kunnen de dyslexie niet laten verdwijnen, maar kunnen wel helpen om beter met de dyslexie om te gaan.

Logopediepraktijk Zuid-Holland

Bent u door uw huisarts voor uzelf of uw kind verwezen naar een logopedist? Kijk dan op de website van een logopediepraktijk bij u in de buurt welke vormen van hulp zij kunnen bieden. Veel logopediepraktijken hebben naast een “gewone” logopedist ook enkele specialisten in huis, zoals een stottertherapeut of een dyslexiespecialist.